Voorsterpoort

Zwolle ontwikkelt toplocatie voor moderne bedrijven
Voorsterpoort combineert kantoren, leisure en retail 

Voorsterpoort, gelegen op een toplocatie in Zwolle, combineert grote en moderne kantorencomplexen met vrijetijdsbesteding, sport, detailhandel en horeca. Met de IJsseltoren als landmark valt niet te ontkomen aan de grote ontwikkelingen in het zuiden van de stad. In restaurant Librije’s Zusje staan Henry Beekman, Dick Huiskamp en Hein Trebbe - drie Zwolse ondernemers van naam - stil bij het belang van Voorsterpoort voor Zwolle. 

Aantrekkelijke vestigingslocatie

De Voorsterpoort biedt alle voordelen die een modern bedrijf verlangt. Beekman: “Het biedt kantoorruimtes op een prima zichtlocatie vanaf de A28, de grootschalige panden zijn modern en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Maar er is nog meer: alleen gerenommeerde architecten komen in aanmerking voor een ontwerp, het terrein ligt op steenworpafstand van het oude centrum, het kent een tramverbinding en het geniet straks de voordelen van de Hanzelijn. En door de unieke combinatie met leisure en retail is er straks altijd wat te beleven in Voorsterpoort. Winkels, horeca en sportgelegenheden trekken zelfstandig elk uur van de dag publiek. Dat geeft voortdurend levendigheid. Kortom: een unieke vestigingslocatie. Bovendien is Zwolle een aantrekkelijke stad. Niet voor niets wordt de stad regelmatig omschreven als de Poort naar het Noorden. Het koppelt een goede bereikbaarheid aan een groot achterland. De stad is veilig, er is volop prachtige natuur en het is er fijn wonen”, zegt Beekman, die Zwolle niet snel zal verlaten. 

Dynamiek

De ontwikkeling van Voorsterpoort boezemt respect in. Wat daar gebeurt, omschrijft zich het beste als een combinatie van grootstedelijke visie en een stevig vertrouwen in de toekomst van Zwolle. “Over tien jaar bepaalt Voorsterpoort de zuidelijke skyline van Zwolle“, stelt Dick Huiskamp, directeur van DLH Ontwikkeling tijdens een vroeg ontbijt in het gerespecteerde restaurant Librije‘s Zusje. Huiskamp is als ondernemer nauw betrokken bij de ontwikkeling van het project, samen met Hein Trebbe van Trebbe Groep en Henry Beekman van Moes Bouwgroep. Deze drie mannen - van wie twee door-en-door Zwollenaren - richtten meer dan tien jaar geleden het samenwerkingsverband Spoolderwerk bv op met als doel Zwolle uit te bouwen tot aantrekkelijke vestingingsplaats voor het bedrijfsleven. Of zoals Trebbe het omschrijft: “Zwolle is een perfecte vestigingslocatie. Wij denken met Spoolderwerk bv de voordelen te kunnen vertalen naar een prima aanbod voor moderne bedrijven”. 

Ontwikkeling

Ondanks de economische crisis is het ondernemerstrio positief. Huiskamp: “We realiseren ons dat er nog heel wat moet gebeuren en dat hier en daar vertraging zal ontstaan. Maar dat er een prachtig gebied ontstaat met moderne kantorencomplexen, is zeker. Wie de voor- en nadelen van verschillende steden naast elkaar legt, zal moeten toegeven dat Zwolle in veel opzichten aantrekkelijk is. Vestigingen zullen hier niet zo snel gesloten worden. En wie - wellicht door nood - moet fuseren, vindt in Zwolle een prima uitvalsbasis. Daar verandert de crisis niets aan. Bovendien creëert de Hanzelijn straks ongetwijfeld extra werkgelegenheid. Voorwaarde is wel dat de verschillende marktpartijen in Zwolle hun handen ineen slaan en met elkaar maatregelen nemen. Een gezamenlijke visie op het economische tij is van belang waarbij Spoolderwerk bv natuurlijk ook zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Nu al proberen we zo veel mogelijk te bouwen met regionale aanbieders; maar liefst tachtig procent van alle diensten en producten wordt door de regio geleverd”. 

Samenwerking

Trebbe: “Zwolle laat al decennia zien een flexibele stad te zijn die dynamisch omgaat met problemen. Dat hebben we voor een belangrijk deel te danken aan een goed bestuur dat graag samenwerkt. Resultaat zie je terug op tal van terreinen. Dat in combinatie met de goede ligging van Zwolle betekent dat we in staat zijn als een van de eerste te profiteren van een aantrekkende markt. Vergeet ook niet dat we niet morgen al klaar willen zijn. Voor de uiteindelijke ontwikkeling van Voorsterpoort trekken we tientallen jaren uit. En kijk eens wat we al bereikt hebben Jarenlang werd het terrein op Voorsterpoort nauwelijks benut. We hebben - in gezamenlijkheid - een zeer sterke visie ontwikkeld, die absoluut nieuw is voor Zwolle. Stap voor stap werken we deze visie uit“. “En daar zijn we alledrie trots op“, bevestigt Beekman die eraan toevoegt ‘dat het mooi is om te zien hoe jarenlange samenwerking tot resultaat leidt‘. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Voorsterpoort en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neemt u dan contact op met de heer Dick Huiskamp van DLH Ontwikkeling via telefoonnummer 038 - 4210030 of met een van de adviseurs van Rodenburg en DTZ makelaars  in Zwolle. Achtergrondinformatie vindt u ook op www.voorsterpoort.nl. 

Kader

Spoolderwerk bv, opgericht in 1998, is een samenwerkingsverband van DLH Ontwikkeling, Moes Bouwgroep en Trebbe Groep en heeft als doel het ontwikkelen van 120.000 m2 kantoren, retail en leisure in Voorsterpoort. De naam Spoolderwerk is afgeleid van het buurtschap Spoolderwerk, ooit gelegen ter hoogte van Voorsterpoort.

Voorsterpoort